Kako se pretplatiti na Spotify iz Hrvatske

Krajem prošle godine pisalo se o skorašnjem pristizanju Spotifyja u Hrvatsku. Tobože je postignut dogovor za ZAMP-om i udareni su temelji za dolazak najvećeg i najboljeg servisa za streamanje glazbe u naše krajeve. Nažalost, iz svega se toga još uvijek nije izrodilo apsolutno ništa te Hrvatska do daljnjeg ostaje među šačicom zemalja u kojima se Spotify službeno ne može koristiti, uz, primjerice, Bocvanu, Kirgistan i Sveti Kristofor i Nevis.

U slučaju da se netko još nije susreo sa servisima za streamanje glazbe, neka jednostavno zamisli Netflix, ali s glazbom umjesto serija i filmova. Otvori se aplikacija na mobitelu ili računalu (Windows, MacOS), upiše se izvođač, album ili pjesma koja se želi slušati i – to je to, kreću prvi taktovi odabranog. Mogu se kreirati playliste, followati bendovi i albumi, pregledavati i preslušavati srodni izvođači (samim time otkrivati nova glazba) i slično. Društvena komponenta također postoji, utoliko što možete dodati prijatelje pa vidjeti što oni slušaju, ali zapravo je sporedan dio takvih servisa.

logo@2x

Spotify nije jedini servis za streamanje glazbe. Drugi popularni takvi servisi su Google Play Music, Apple Music, Amazon Music, Tidal i Deezer. Međutim, Spotify je bolji od svih navedenih, iz jednog jednostavnog razloga: nudi uvjerljivo najviše glazbe. Za nekoga tko pretežito sluša popularnu glazbu, razlika između ovih servisa u principu nije velika i odabir se može izvršiti prema nekom drugom kriteriju, poput cijene pretplate ili izgleda sučelja stolne i mobilne aplikacije. Slušate li išta opskurnije – u mojem slučaju to su razni podžanrovi metala, indie rocka i svega između – vrlo brzo postaje očito da Spotify nema pravu konkurenciju. U periodu od nekoliko mjeseci paralelno sam koristio Spotify, Tidal i Deezer. Redovito bi mi se događalo da Tidal i Deezer nemaju glazbu nekog izvođača (ili određeni album tog izvođača), a baš nikad se nije dogodilo da Spotify nema nešto što sam pronašao na jednom od druga dva servisa.

Da dalje ne drvim, Spotify instaliran na mobitelu je otprilike kao da u džepu imate MP3 player s (gotovo) svom glazbom svijeta, nadohvat ruke i spremnom za slušanje u onoliko sekundi koliko vam je potrebno da utipkate naziv benda, albuma ili pjesme.

Screenshot_20190715-141632
Prilično intuitivna i oku ugodna mobilna aplikacija

U zemljama gdje je dostupan, Spotify se može koristiti besplatno i s pretplatom. Kad se koristi bez plaćanja, između pjesama ćete čuti reklame i u mobilnoj aplikaciji nećete moći slušati albume nikako drugačije osim uz uključen shuffle. Usto, glazba se streama u nižoj kvaliteti (što je, doduše, razmjerno nebitno za ljude koji nemaju skuplje odnosno kvalitetnije slušalice ili zvučnike). Nakon što se pretplatite – pretplatni model zove se Spotify Premium – čitav glazbeni katalog na raspolaganju vam je u najvišoj dostupnoj kvaliteti, bez ikakvih geografskih, vremenskih ili nekih trećih ograničenja. Drugim riječima, ako se iz Hrvatske uspijete pretplatiti na Spotify, servis će vas tretirati kao punopravnog korisnika i dati vam sva prava koja imaju korisnici iz, primjerice, Njemačke ili SAD-a.

Cijena pretplate je 100 kuna mjesečno (±5 kuna, ovisno o tečaju), a vrijedi istaknuti da za taj iznos Spotify može istovremeno koristiti 6 ljudi. Više o tome pišem na samom kraju ovog teksta.

Kako se pretplatiti na Spotify iz Hrvatske? Opisat ću metodu koju koristim od 2014. godine i koja provjereno funkcionira. Prođete li kroz korake koji slijede, naposljetku ćete imati Spotify Premium pretplatu koja se svakog mjeseca automatski obnavlja, bez potrebe da ijednom nakon toga prtljate po postavkama korisničkog računa, uključujete VPN ili išta slično.

1. Napravite PayPal account s američkom adresom

Da biste mogli plaćati pretplatu, Spotify mora misliti da živite u zemlji u kojoj je servis dostupan. Zbog toga vam neće proći izravno unošenje kreditne kartice izdane u Hrvatskoj u Spotify. Međutim, kako Spotify podržava plaćanje putem PayPala, a u bilo koji PayPal account možete unijeti podatke bilo koje kartice, rješenje se nameće samo – treba kreirati PayPal account i u procesu njegove izrade upisati podatke neke američke adrese. Jednu takvu adresu rado će vam generirati, pazite sad, Fake Address Generator.

Fake Address generator
Primjer adrese koju generira Fake Address Generator. Potrebni su nam svi navedeni podaci osim e-maila, a osobito zapamtite ZIP Code

Kad vam ova stranica generira američku adresu i broj telefona, otiđite na stranicu PayPala, kliknite na Sign Up, odaberite Personal Account i zatim upišite ime, prezime, e-mail adresu i lozinku (tu upisujete vaše stvarne podatke). Na sljedećem ekranu upisuju se adresa i broj telefona koje je generirala stranica Fake Address Generator. Obavezno zapamtite poštanski broj (ZIP code), jer će vam on kasnije biti potreban u Spotifyju. Najbolje je uzeti screenshot svih ovih podataka – da se nađe. Kad ste sve upisali, stavite kvačicu na “You have read and agree to…” i kliknite na Agree and Create Account.

Fake adresa upisivanje
Podatke s Fake Address Generatora valja unijeti prilikom registracije PayPal accounta. Na ovaj način ćete se pobrinuti da ovaj PayPal account bude “američki”, što znači da će ga Spotify prihvaćati kao metodu plaćanja

Na sljedećem ekranu možete odmah kliknuti na Get Started i tada još preostaje unijeti podatke kreditne kartice koju ćete koristiti za plaćanje. Ovdje uredno prolaze hrvatske kreditne kartice (Mastercard od Zagrebačke banke, u mojem slučaju). Karticu upisujete sa stvarnim podacima, uključujući stvarnu adresu na koju je vezana. PayPal neće mariti što se radi o hrvatskoj kartici – samo im je bitno da imaju otkuda povući novce. To je to, upravo ste dobili način plaćanja Spotifyjeve pretplate.

2. Napravite Spotify account

Tek drugi korak, a već smo blizu kraja! Skinite besplatnu aplikaciju TunnelBear – to je simpatični i ultrajednostavni VPN klijent, koji će vašem računalu privremeno dodijeliti američku IP adresu, tako da Spotify misli da mu pristupate iz Amerike. Ističem da TunnelBear morate iskoristiti doslovce samo jednom – za kreiranje accounta na Spotifyju. Odmah nakon prvog pokretanja TunnelBeara morat ćete kreirati (besplatni) korisnički račun.

Tunnel account
Izradite TunnelBear account – besplatno je

Nakon što se nađete u glavnom prozoru TunnelBeara, kliknite na strelicu pored natpisa Auto, odaberite United States i potvrdite s Yes. Nekoliko sekundi kasnije vaše će računalo imati američku IP adresu.

Tunnel Yes
Odabiremo United States, potvrdimo s Yes i to je to – naše računalo privremeno dobiva američku IP adresu, potrebnu za izradu Spotify accounta

Sad idemo, bez isključivanja TunnelBeara, na stranicu Spotifyja. Odabiremo Sign Up u gornjem desnom kutu te u sljedećem prozoru upisujemo podatke (e-mail adresa, šifra, korisničko ime) i potvrđujemo sa Sign Up. Kad je to gotovo, možete slobodno isključiti i obrisati TunnelBear – namjeravate li se pretplatiti na Spotify, VPN vam više neće trebati.

Ako Spotify želite koristiti besplatno, s povremenim reklamama, nižom kvalitetom zvuka i ograničenom mobilnom aplikacijom, možete preskočiti na 4. korak, ali tada nemojte uklanjati TunnelBear s računala. Naime, besplatni Spotify će vam svaka dva tjedna javiti da ga predugo koristite u roamingu (servis po IP adresi vašeg računala zna da niste u SAD-u), nakon čega ćete morati ponovo aktivirati TunnelBear i pokrenuti Spotifyjevu aplikaciju, kako biste si “otključali” još dva tjedna besplatnog korištenja u roamingu. Kad se pretplatite, ove provjere nema – Spotify vas nikad neće pitati odakle ga i koliko dugo koristite.

3. Aktivirajte pretplatu na Spotify

Kad ponovo otiđete na stranicu Spotifyja, on će vam javiti da nije dostupan u vašoj zemlji (jer više ne koristimo TunnelBear, dakle ne pravimo se da smo iz SAD-a), ali to nam sad više nije važno, budući da već imamo account. Kako biste mu pristupili, kliknite na Log In (gornji desni kut Spotifyjeve stranice) i upišite podatke s kojima ste se maločas registrirali. Otvorit će vam se postavke vašeg korisničkog računa.

Na lijevoj strani prozora odaberite Subscription i tada kliknite na Try Premium Free. Dobit ćete 30 dana besplatne pretplate na Spotify Premium, a nakon toga će krenuti mjesečna naplata. U polju Choose your payment method odaberite PayPal, a u polje Postal code upišite ZIP code koji ste dobili prilikom generiranja američke adrese. Potvrdite sve skupa sa START 30-DAY TRIAL NOW i time smo došli do cilja – postali ste pretplatnikom Spotifyja.

4. Preuzmite Spotifyjevu aplikaciju za računalo

Spotify ima odličnu aplikaciju za računala (Windows, MacOS, Linux, Chromebook), unutar koje ćete moći koristiti sve što ovaj sjajan servis pruža. Jednostavno otiđite na ovu stranicu i skinite odgovarajuću verziju aplikacije. Kad se aplikacija instalira, ulogirajte se s podacima vašeg Spotify accounta i krenite sa slušanjem, izradom playlista i svime ostalim što se tu nudi – a nudi se koješta.

Spotify app

Budući da pretplata Spotify Premium otključava pristup najvišoj kvaliteti glazbenih zapisa, svakako otiđite u postavke aplikacije (tri točkice u gornjem lijevom kutu > Edit > Preferences, ili CTRL+P) te namjestite opciju Streaming quality na Very High.

Settings
Kvalitetu streamanja postavite na Very High

5. Instalirajte Spotifyjevu mobilnu aplikaciju

Budući da Spotify nije službeno podržan u Hrvatskoj, mobilna aplikacija neće vam biti vidljiva u Appleovom App Storeu i Googleovom Play Storeu.

Mobitel s Androidom

Kako biste Spotify instalirali na mobitel s Androidom, morat ćete skinuti i pokrenuti instalacijsku datoteku aplikacije, primjerice s APK Purea:

https://apkpure.com/spotify-music/com.spotify.music

Ovako instalirana aplikacija po svemu će se ponašati kao da je instalirana na uobičajen način, putem Play Storea. Doduše, neće se automatski nadograđivati, stoga svakih par mjeseci vrijedi svratiti na ovu istu stranicu pa preuzeti i instalirati novu verziju aplikacije. Ovisno o tome koju verziju Androida koristite, možda ćete dobiti poruku da se instalacijska datoteka ne može pokrenuti, jer potječe s nepoznatog izvora. U tom slučaju jednostavno ručno odobrite Androidu da pokrene instalacijsku datoteku. Bez brige, APK Pure je provjereni izvor APK-ova (instalacijskih datoteka aplikacija za Android), kojeg koristim dugi niz godina.

Mobitel s iOS-om (iPhone)

Ne koristim iPhone pa ne mogu dati upute za instalaciju Spotifyjeve aplikacije iz prve ruke, ali stvari bi u teoriji trebala biti izvedva na način da se u postavkama Apple ID-a zemlja promijeni u neku gdje je Spotify dostupan (SAD ili Njemačka, primjerice). Nakon toga će se Spotifyjeva aplikacija moći uredno preuzeti s App Storea i ostat će na uređaju nakon što se zemlja vrati na Hrvatsku. Ako netko iz prve ruke zna da ovo sigurno jest ili nije točno, neka napiše u komentarima, kako bih po potrebi korigirao uputu.

6. Dodajte prijatelje i rodbinu u vašu postojeću Spotify pretplatu

Dodavanje “članova obitelji” nema nikakvih ograničenja, prolaze sve e-mail adrese te nitko ništa ne provjerava. Obavlja se tako da otiđete na stranicu Spotifyja, ulogirate se s vašim podacima, otvorite postavke računa i tada na lijevoj strani prozora odaberete Premium for Family. Preostaje upisati e-mail adresu onoga koga želite pozvati u vašu “obitelj” i kliknuti na Send Invite. Toj osobi tada će na e-mail stići sve informacije potrebne za izradu korisničkog računa. Uputite ju na 2. korak ovog vodiča – to je jedino što treba napraviti (jednokratno) za dobivanje neograničenog pristupa servisu.

Premium for Family
Dodavanje “članova obitelj” svodi se na upisivanje njihovih e-mail adresa i slanje “pozivnica”

Uzmemo li u obzir da je cijena Spotifyja 100 kuna mjesečno, a isti account može dijeliti 6 ljudi, čitava stvar vas mjesečno može koštati manje od 17 kuna. Još vrijedi istaknuti da svaki član “obitelji” dobiva vlastiti, zasebni korisnički račun. Drugim riječima, ne može vam se dogoditi da slušate skandinavski black metal, a Spotify vam u preporuke stavlja Melodije hrvatskog Jadrana, koje sluša vaša mama, članica vaše Spotify obitelji. Ovaj primjer je možda temeljen na stvarnim događajima. Vi ćete imati svoje preporuke i playliste, a ona i svi ostali djeljitelji istog accounta svoje.

 

Osjećate li upravo neizrecivu želju zahvaliti mi za ovaj tutorial, kupite hranu napuštenim pesekima

7 thoughts on “Kako se pretplatiti na Spotify iz Hrvatske

 1. Prije svega hvala na iscrpnom i detalnom objašnjenju kako koristiti Spotify dok se konačno ne pojavi kod nas jer se doista radi o najboljem provideru muzike. Ja ga koristim besplatno upravo na način kako je opisano, ulogiram se svaka 2 tjedna u TunnelBear. Nisam se usudila otvarati premium account jer me bilo strah da će me blokirati budući da vidi da se spajam iz HR…možda se sad ipak odvažim 🙂 Što se tiče skidanja aplikacije s app store-a, ne treba otvarati novi ID već samo promijeniti zemlju u settingsima. Ja sam se prijavila u njemački app store i bez problema skinula aplikaciju. Nakon što skinete aplikaciju jednostavno vratite zemlju na Hrvatsku i sve funkcionira i dalje.
  Usput hvala za objašnjenje kako funkcionira na androidu jer uskoro prelazim na Samsung !

 2. Davore pozdrav!
  Hvala na trudu oko ove ideje.
  Ja sam uradio sve po uputstvu, ali mi je Paypal ograničio nalog:

  “We want to confirm that the information in your PayPal account is accurate as we noticed some suspicious activity in your account. To understand this better, we will require some information from you.

  In an effort to keep your account secure, we’ve also limited certain features in your account. You’ll be able to regain access to these features once you provide the information we’ve requested.”
  Imaš li ideju šta da im napišem. jer mi traže pojašnjenje mojih postupaka?

  Veliki pozdrav i nadam se pomoći.

 3. Pozdrav svima,

  Pokušao sam sve kako je iscrpno objašnjeno, ali zapeo sam na PayPal računu. Naime, kad se ulogiram kao državljan SAD, kod ubacivanja kartice mi pod adresu nudi samo države Amerike. Ne mogu prebaciti na Hrvatsku i samim time ne mogu aktivirati karticu.

 4. Interesantan članak. Može se riješiti i lakše ako imate nekog tko živi vani. Po mogućnosti starija osoba, koja nema Spotify račun.
  U Vijetnamu je pretplata 17 kuna.

 5. https://www.aliexpress.com/item/4000619141620.html

  Odete na ovaj link, kupite za 4 dolara Spotify premium račun.
  Kinez vam za dvi ure pošalje podatke, instalirate Spotify aplikaciju kako je objašnjeno u članku (skinete sa Pure APK), otvorite aplikaciju na mobitelu i aktivirate sa podacima od kineza.
  Radi koda ste u americi na drugoj aveniji u njujorku!

  Nema potrebe za nikakvim VPN-ovima, tunelima, plati pajdo glupostima i jeftino da jeftinije ne može.
  Ja ga koristim već nešto dulje od godinu dana.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s